معرفی انواع سازه های سبک
سبک سازی و ساخت ساختمان های سبک در عمران جزو مباحث بروزی می باشد که در حال حاضر تمرکز مهندسین جهان در ساخت سازه های سبک بوده که عمده ترین دلیل آن مزیت های این سازه ها می باشد.
سازه های سبک انواع مختلفی داشته که می توان به انواع سازه های سبک فولادی، سازه های سبک بتنی، طبیعی و مصنوعی اشاره کرد.
سازه های سبک را می توان علاوه بر جنس بدنه از نظر روش تولید نیز تقسیم بندی نمود. بر اساس روش تولید سازه سبک به انواع سازه تولید شده به روش دیوار غیر بار بر، سازه سبک تولید شده به روش دیوار باربر و سازه ی تولید شده به روش جعبه ای تقسیم بندی می شوند.
این شیوه ی مدرن که حدود ۱۲ سال است در ایران بومی سازی شده است، به دلیل سرعت بالا در تولید و ساخت و ساز، مقاومت در برابر زلزله، بازده اقتصادی بالا مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از انواع رایج سازه های سبک که در ایران نیز بسیار مورد توجه می باشد، سازه های سبک LSF می باشد، که در ذیل به خصوصیات بارز آن ها اشاره می گردد.
ویژگی سازه های LSF:
به سازه های فولادی سبک به طور مختصر سازه های LSF می گویند، که از جدیدترین و پیشرفته ترین روش های ساخت ساختمان بوده و برای اجرای ساختمان هایی تا ۵ طبقه نیز کاربرد دارد.
مهم ترین جزء به کار رفته شده در این سازه ها ورقه های فولادی سبک و مانیسمان می باشد.
این ورقه های فولادی بدون درز بوده و از استحکام بالایی برخوردار می باشند. همچنین به روش گالوانیزاسیون این ورقه ها در برابر خوردگی اسیدی، خوردگی بازی و زنگ زدگی مقاوم سازی شده و به روش نورد سرد تولید شده اند.
پوشش درونی و نمای این ساختمان ها از صفحات و تخته های گچی وسیمانی می باشد.
روش ساخت این سازه ها شباهت بسیار زیادی با سازه های چوبی دارد.
اجزای مختلف ساختمان های LSF توسط اتصالات سرد به یکدیگر متصل شده و سقف این نوع سازه بسیار سبک می باشد.
سقف نهایی این سازه ها در اکثر مواقع به صورت شیب دار و از پروفیل های مقاوم و در عین حال سبک که با روش نورد سرد تولید شده اند، تشکیل می شود.
انواع مختلف نماها چون نماهای آجری، نماهای سنگی و سرامیکی، نماهای پی وی سی و یو پی وی سی، نماهای چوبی و فلزی چون آلومینیوم بر روی دیوارهای این سازه ها قابل اجرا می باشد، به همین سبب این سازه ها از تنوع بسیار بالایی برخوردار می باشند.
تمامی انواع ساختمان ها از قبیل ویلاها، ساختمان های مسکونی، هتل ها، مدارس، باشگاه، رستوران ها و غیره با این سازه ها قابل ساخت می باشند.
فواید و مضرات استفاده از سازه های سبک:
با افزایش جمعیت و گران تر شدن مصالح ساختمانی و ساخت مسکن، استفاده از مصالحی باکیفیت و به صرفه و در عین حال شیک و چشم نواز اهمیت می یابد.
زمان طولانی ساخت ساختمان ها نیز از بحران هایی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
امنیت سازه نیز از رویکردهای مهمی است که توسط وزارت مسکن باید مورد توجه باشد. با وجود این مسائل، استفاده از سازه های سبک بیش از پیش اهمیت یافته تر می شود، زیرا این سازه ها بسیاری از مشکلات دولت ها را در ساخت مسکن حل می نماید.
کاهش مصرف فولاد، کاهش بارهای مرده ساختمان، کاهش وزن کلی ساختمان تا ۵۰ درصد، کیفیت بالا، یکنواختی و یکپارچگی سازه، کیفیت و استحکام بالای اتصالات، حمل و نقل راحت مقاطع، اجرای آسان تاسیسات، عایق صدا، حرارت و برودت بودن از مزایای مهم این سازه ها می باشد.
نکته ی مهم دیگر که در خصوص این سازه ها باید مد نظر قرار بگیرد این است که مصالح به کار رفته شده در این سازه ها و مصالح پرت شده جزو مصالح بازیافتی بوده و از نظر زیست محیطی بسیار ایده آل بوده و ضرری را متوجه محیط زیست نمی کنند.
این نکته را باید خاطر نشان نمود که هیچ سیستم دست ساخته ی بشری بدون عیب و نقص نبوده و حتی پیشرفته ترین سیستم های تولید شده نیز دارای معایبی نیز می باشند، از این معایب می توان به محدودیت تعداد طبقات قابل ساخت، هزینه ی تولید نسبتا بالای مقاطع فولادی اشاره کرد.
البته مزایای مهم این سازه ها در مقایسه با سازه های دیگر به قدری پر رنگ است که می توان از معایب ان ها چشم پوشی کرد.
سازه سبک در مقایسه با سایر سازه ها:
در هنگام مقایسه سازه ها با یکدیگر باید ابعاد مختلفی را مد نظر قرار داد. هیچ گاه نمی توان سازه ها را به صورت مطلق نسبت به سازه ی دیگر برتری داد، باید معایب و مزایای سازه های مختلف در کنار همدیگر مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان به نتیجه گیری کلی رسید.
اما مهم ترین فاکتورهایی که در مقایسه ی سازه ها با یکدیگر مورد بررسی قرار می گیرند، فاکتورهایی چون استحکام و مقاومت، هزینه ی تولید و ساخت، نوع کاربری سازه، میزان اتلاف و یا ذخیره ی انرژی، می باشد.
یک سازه ی ایده آل سازه ای است که از نظر مدرن بودن، شکیل بودن، ایمن بودن و عایق بودن در سطح مطلوبی قرار گرفته باشد. سازه های سبک چون سازه سبک LSF تمامی موارد گفته شده را دارا می باشد.
اتلاف مصالح در سازه های سبک در مقایسه با سایر سازه ها کمتر می باشد. امکان کنترل کیفیت سازه سبک در مقایسه با سایر سازه ها در حد بالاتر بوده و راحت تر می باشد.
این سازه ها برای تمامی شرایط آب و هوایی مساعد بوده و میزان هدر رفت انرژی به دلیل عایق بودن آن ها در مقایسه با سایر سازه ها کمتر می باشد.
سازه های سبک به صورت سازه های از پیش ساخته شده نیز موجود بوده و امکان نصب آن ها در هر مکانی ممکن می باشد.
انعطاف پذیری بالا درآرماتور بندی این سازه ها سبب شده که مقاطع متنوعی برای این سازه ها طراحی شود.